Ambachtelijke meubelmakerij friesland Meubelmakerij Brekelmans

Antiek Restauratie Friesland

Handgemaakte schaven

Antiek Restauratie Friesland

Handgemaakte houtsnij messen

Ambachtelijke Meubelmakerij en cursussen Friesland

Handgemaakte zagen

Handgemaakt gereedschap voor de (fijn)hout bewerker

Tijdens mijn werk als zelfstandig meubelmaker en restaurator ontstond de behoefte om eigen gereedschap te gaan maken. De reden hiervoor was in het begin vooral een uitdaging. Goed en specifiek gereedschap voor houtbewerking is prijzig en zelf maken een goedkope oplossing en daarbij kon ik zo exact mijn gereedschappen maken en aanpassen aan de specifieke werkzaamheden. In de loop der jaren ontwikkelde ik zo een aardig arsenaal van eigen gemaakt gereedschap.

Uiteindelijk kwam er van diverse kanten de vraag of dit eigengemaakt gereedschap ook te koop was, mijn antwoord hierop was altijd nee ik maak alleen voor eigen gebruik. Voor mij was en is het maken van gereedschap een soort uitlaatklep en ontspanning van mijn dagelijkse werkzaamheden als meubelmaker/restaurator en ik wilde niet dat dit gevoel zou gaan veranderen als ik in opdracht een stuk gereedschap zou moeten gaan maken.

Na verloop van tijd begon ik toch serieus hierover na te denken en begin van dit jaar de knoop door gehakt met als resultaat Brekelplanes. Het belangrijkste voor mij is dat het maken van gereedschap een ontspanning blijft en dat ik er mijn creativiteit in kwijt kan. Het aangeboden gereedschap wordt dus niet in opdracht gemaakt maar aangeboden zoals het is. Welk gereedschap te koop is word bij de foto vermeld de prijzen zijn op aanvraag.

Welke gereedschappen maak ik zoal:
Handschaven: houten bankschaven, lage hoek schaven, hoge hoek schaven, zoetschaven, infillschaven, schraapschaven, speciale schaven.

Zagen: zwaluwstaart en pennen zaagjes, houten trekzagen.

Aftekengereedschap: bankhaken, zwaluwstaarthoutjes, markeermesjes, snijmesjes, zweihaken.

Houtsnijmessen, handvaten en steekbeitels.

Hamers: kloppers, afstelhamers, bankhamers, messinghamers.

Alle gereedschappen worden met zorg en veel liefde voor het materiaal met de hand gemaakt. Elk stuk is hierdoor uniek en word door mij zorvuldig getest en gecontroleerd. Hierna signeer ik het gereedschap met mijn initialen, een gestileerde R en B waarvan de R gespiegeld is ten opzichte van de B.

Heel veel kijk plezier,

Roeland